Cercetări privind perfecţionarea metodelor de extracţie a compuşilor bioactivi din produse vegetale
Autor/autori: Romulus GRUIA, Dumitru LAZURCA
Rezumat: În cadrul ideii de sanogeneză nutriţională, studiul urmăreşte perfecţionarea metodelor de extracţie a substanţelor bioactive dintr-o serie de materii prime vegetale, agroalimentare sau din flora spontană, în vederea valorificării superioare printr-o tehnologie inovativă. Tehnicile de extracţie sunt elaborate cu ajutorul extractorului cu fluide subcritice FC100 şi a extractorului TIMATIC din cadrul Laboratorului 10 din Centrul de cercetări Eco-biotehnologii şi Echipamente din Alimentaţie şi Agricultură. Cu extractorul FC100 s-au efectuat extracţii ale substanţelor biologic active liposolubile şi uleiurilor esenţiale din lavandă, cătină, miez de nucă, muguri de pin, iarbă de sunătoare etc. În faza a doua, epuizatele obţinute după extracţia în fluide subcritice au fost procesate în continuare prin extracţia în solvenţi lichizi sub presiune (folosind extractorul TIMATIC) pentru extracţia substanţelor bioactive hidrosolubile. În faza a treia, prin colaborare cu alţi parteneri se încearcă şi extracţia substanţelor bioactive hidrosolubile în câmp ultrasonic la temperatura controlată. După definitivarea tehnologiei de extracţie şi analiza extractelor realizate prin metodele menţionate se va trece la proiectarea şi prototiparea unor alimente inovative - suplimente alimentare standardizate în anumite substanţe bioactive (şi brevetarea metodelor de obţinere şi a compoziţiei acestora), cu recomandări pentru ameliorarea unor afecţiuni ale stării de sănătate
Cuvinte cheie: sanogeneză, alimentaţie,extracte vegetale, substanţe bioactive, alimente inovative
Abstract: As a part of the idea of nutritional health-generating, the study aims to improve the extraction methods of bioactive substances from a series of raw vegetal, agro-alimentary or spontaneous flora materials, in order to superiorly valorize them by an innovative technology. The extraction techniques are elaborated with the help of the extractor with subcritical fluids FC100 and of the TIMATIC extractor in Laboratory 10 from the Research Centre of Eco-biotechnology and Equipment from Food and Agriculture. With FC100 extractor have been performed extractions of lipo-soluble active biologic substances and essential oils from lavender, sea buckthorn, walnut seeds, pine buds, St John's wort etc. In the second stage, the rest of substances obtained after the extraction of subcritical fluids has been processed afterwards by extraction in liquid solvents under pressure (using the TIMATIC extractor) for the extraction of hydro soluble bioactive substances. In the third stage, by collaboration with other partners it is tempted to extract hydro soluble bioactive substances in ultrasonic field, at a controlled temperature. After having achieved the extraction technology and the analyses of the extracts performed by the mentioned methods there will be achieved the projecting and prototyping of certain innovative aliments - food supplements standardized in certain bioactive substances (and the brevetting of the obtaining methods and their composition), with recommendations for the improvement of different health state affections
Keywords: bioactive compounds, food, innovative foods, nutritional health-generating, vegetal extracts